HT 220 هنوز نفس مي كشد

سرعت در پيشرفت و جايگزيني ابزار هاي نوين با قديمي تر ها، اين يك قانون در عصر ما شده است، راديو هاي دو طرفه اي كه 40 سال پيش شركت موتورولا به بازار عرضه نمود، حجم و وزن زيادي داشتند، به علاوه عملكرد آنها به گونه اي بود كه تنها قادر بودند حداقل نياز هاي ارتباطي كاربران را مرتفع سازند، به طوري كه امروزه اگر كسي را در حال استفاده از آنها ببينيم، قطعا اولين واكنش ما خنده اي از سر تمسخر خواهد بود، اما هرگز از ياد نبريم كه اين تجهيزات در زمان توليد خود (اواخر جنگ دوم جهاني و به بعد)يكي از ابتكارات مهم و چشم گير در صنايع مخابراتي آن زمان به شمار مي آمدند و به جرأت مي توان گفت كه راديو هاي پيشرفته ي امروزي و گسترش شبكه هايي چون APCO ,TETRA و.... مديون روند آزمون و خطاي متخصصاني بوده است كه تمام عمر خود را صرف بهبود وضعيت تجهيزات و روش هاي ارتباطي نمودند. آنچه در ادامه مي آيد، بازبيني محصولي است از شركتMOTOROLA كه در زمان خود جنجال بزرگي آفريد. اسم اين محصول(HT220) بود.

چندين دهه قبل و همزمان با قدم زدن انسان روي كره ماه براي اولين بار، راديوي دو طرفه دستي موتورولا HT 220 در سال(1969) پا به عرصه حضور در شبكه هاي مختلف راديويي نهاد. اين راديو كه در باند تجاري (VHF) و (UHF) توليد شده بود از نظر ظاهر جمع و جور و پوشش بدنه ضد آب آن، تحسين و شگفتي كاربران حرفه اي و غير حرفه اي را بر انگيخت، چرا كه تا قبل از آن ابعاد و وزن راديو هاي ساخته شده حداقل دو برابر مدل فوق بود.

اين راديو داراي يك گيرنده بسيار حساس و فرستنده اي با توان 4 تا 5 وات بود. همچنين استفاده و تعمير اين راديو بسيار ساده بود به طوري كه دسترسي به اجزا و مدار داخلي با جدا كردن قاب جلو و پشت دستگاه براحتي ميسر بود. HT 220 نسل دوم از راديو هاي دو طرفه دستي (HT) بود به شكلي كه به سرعت جايگزين مدل هاي قبلي شد.Handie Talkie يا همان (HT) يك اسم يا علامت تجاري ثبت شده به وسيله شركت موتورولا است، شايد علامت كلي شناسايي اين شركت معروف همان حرف (M) بزرگ محصول داخل يك دايره است. نام تجاري(HT)‌ در زمان جنگ جهاني دوم و درست زماني ارائه شد كه موتورولا يك راديوي دو طرفه كوچك را كه به وسيله يك دست قابل حمل باشدارائه نمود.

باند بسامدي

(HT 220) در باند (VHF) با بسامد 136MHz الي 174 مگا هرتز و باند (UHF) با بسامد 406 الي 512 مگاهرتز به بازار عرضه شد. مدل هاي (VHF) در سه نوع ( سه تكه باند مختلف) كه به قرار زير بودند:

136 - 150.8 MHz-1

150.8 - 162 MHz-2

162 - 174 MHz-3

مدل شماره 2 به گونه اي ساخته شده بود كه قابليت تبديل به يك راديوي آ ماتوري باند 2 متر را به وسيله تغيير در كريستال ها دارا بود. مدل هاي (UHF) نيز در سه باند به قرار زير ارائه شدند:

406 - 420 mhz-1

450 - 470 mhz-2

470 - 512 mhz-3

مدل شماره 3 باند (UHF) كه در اصطلاح به آن(T باند مي گويند) با فاصله زماني نسبت به دو مدل قبلي ارائه شد، و اين امر زماني محقق شد كه كمسيون فدرال ارتباطات ايالات متحده(FCC) تصميم گرفت تا باند بسامد مربوط به كانال هاي 14 تا 20 تلويزيون را در مناطق خاصي به آ ژانس هاي امنيت عمومي و كاربرد هاي تجاري اختصاص دهد.

تنظيم بسامد(HT 220)

انتخاب بسامد هاي مورد نظر در راديوي (HT 220) شباهتي به روش هاي انتخاب بسامد در راديو هاي امروزي كه معمولا توسط رايانه و نرم افزار و يا صفحه كليد ارقام موجود بر روي خود دستگاه تنظيم مي شود ندارد. از آن جا كه HT220 يك راديوي كنترل كريستالي بود، براي هر بسامد نيازمند دو كريستال بود يكي براي در يافت و ديگري جهت ارسال، به طوري كه يك راديوي دو كانال نياز مند به تنظيم كريستال هاي جداگانه اي براي كانال دوم علاوه بر كانال اول بوده است. بر اين اساس در صورتي كه نياز به هر گونه تغيير بسامد در دستگاه پديد مي آمد، لازم بود تا كريستال ها نيز عوض شوند. شايد همين موضوع توجيه قابل قبولي براي محدوديت تعداد كانال هاي اين راديو باشد كه حداكثر به 6 كانال مي رسيد ، چرا كه بايد توجه داشت كه حجم قاب دستگاه جهت نصب و پذيرش كريستال هاي متعدد محدوديت ظرفيت داشته است.

خط خصوصي (PL)

PL یا خط خصوصی نیز یک نام تجاری ثبت شده دیگر به وسیله ی شرکت موتورولا است ، این ویژگی (که در شماره ی 18 همین ماه نامه بخش آموزش اجمالا بررسی شد ) به کاربران کمک می کند تا بدون ایجاد مزاحمت و تداخل برای یکدیگر ، بر روی یک بسامدمشترک مکالمه نما یند .

*شناسه های اختصاری برای مدل های مختلف :

کلیه ی تجهیزات رادیویی مختلف ساخته شده توسط شرکت موتورولا همواره به وسیله ی یک شناسه ی متشکل از اعداد و حروف که نمایا نگر مشخصات و مدل دستگاه است به بازار عرضه شده اند ، HT 220 نیز از این قاعده مستثنی نبود ، در این بخش نگاهی داریم به چگونگی تشخیص مشخصات یک رادیوی 220 از روی شناسه ی آن .

به طور کلی شناسه های HT 220 به این شکل است :

H34FFN3173D

عدد 2 نشانگر توان کم مدل فوق یعنی 1. 8 W ( وات ) برای باند VHF وw 1 وات برای UHF و عدد 3 نشانگر مدلی با توان بالا برابر 5 وات برای باند VHF و 4 وات برای باند UHF است .

رقم دوم از سمت چپ مثا ل ، یعنی عدد 4 نمایانگر باند بسامدي رادیو است .

عدد 3 برای باند VHF

و عدد 4 برای باند UHF

HT 220 تیم متخصصان تولید و طراحی رادیوی

FFN نیز نمایانگر مدل رادیو یعنی همان HT 220 است.

سومین رقم از سمت چپ مثال یعنی عدد 3 نوع سیستم کد گذاری رادیو را مشخص می نماید .

عدد 1 برای سامانه کد گذاری حامل استاندارد .

و عدد 3 برای سامانه کد گذاری خط خصوصی یا PL .

رقم چهارم یعنی عدد یک 1 از مثال بیانگر فاصله ی کانالی و پهنای باند است.

چنانکه عدد 1 نشا نگر مدل با پهنای باند باریک 30 KHz کیلوهرتز و عدد 0 نشانگر مدلی یا پهنای کانال 60 کیلو هرتز است .

رقم پنجم این مثال یعنی عدد 7 نیز به تعداد کانال های دستگاه اشاره می نماید ،

به طوری که :

عدد 0 برای 1 کانال

عدد 1 برای 2 کانال ارسالی و 1 کانال دریافتی

عدد 3 برای 2 کانال

عدد 7 برای 4 کانال

و عدد 9 برای 6 کانال می آید .

آخرین رقم نیز 3 نمایشگر سامانه بلندگو و میکروفون دستگاه است ، به شکلی که بر خی از مدل های این رادیو دارای بلند گو و میکروفون داخلی بوده و برخی نیز ، این ویژگی را ندارند و می با یست بلند گو و میکروفون به صورت جداگانه به محل تعبیه شده متصل و استفاده شود ، اما مدل دیگری نیز وجود داشت که هر دوی این قابلیت ها را شامل می گشت که به نام مدل " یونیورسال " معروف است .

عدد 0 برای بلند گو و میکروفون داخلی .

عدد 2 برای بلندگو و میکروفون خارجی الحاقی .

و عدد 4 برای مدل یونیورسال

*قیمت HT 220 :

قیمت ان رادیوها در آن زمان میان 10 الی 30 دلار برای هر عدد بود که تفاوت قیمت ناشی از ارائه یا عدم ارائه تجهیزات جانبی همچون شارژر، باتری و یا آنتن به همراه دستگاه اصلی بود . البته عوامل دیگری همچون تعداد کانال های دستگاه ، کد های PL ، مدل های اختصاصی و ... بر قیمت آن تأثیر گذار بودند . امروه قیمت این دستگاه کمیاب بین 600 تا 1400 دلار است و به نظر می رسد تنها کاربران علاقه مند آماتور و مجموعه داران حاضر به پرداخت چنین هزینه ای برای یک رادیو باشد .

*مدل های اختصاصی :

شرکت موتورولا علاوه بر تولید مدل های معمولی از این دستگاه ، مدل هایی را نیز مخصوص استفاده کاربران خاص طراحی و تولید می نمود که جهت استفاده ی آنها بر حسب نوع فعالیتشان کاربرد مناسب تری داشت ، در ادامه چند نمونه از آن ها را ذکر می کنیم .

مدل امنیتی ویژه کاخ سفید :

پس از این که HT 220 در میان کاربران فراگیر شد ، دستگاه امنیتی کاخ سفید سفارش ساخت مدل ویژه ای از این رادیو را به شرکت موتورولا داد .ظاهر این مدل درست مانند بقیه مدل های معمولی آن بود ولی بدون وجود نام ونشان شرکت سازنده یعنی MOTOROLA . اما در اصل این مدل در وجود سیستم اظافی کد یا رمز کننده مکالمات بود که به طور اختصاصی طراحی و اجرا شده بود . آژانس امنیتی بعد از اینکه چند نمونه ی اولیه از سفارش خود را تحویل گرفت وعملا آن ها را آزمایش کرد ، سفارش تولید انبوه از آن را برای شبکه ی سر تا سری خود در کشور به شرکت موتورولا ارائه داد .

مدل ویژه تماس انتخابی یا (Selective call ) :

مدل هایی از HT 220 که قابلیت های تماس های انتخابی را دارا بودند ، توانی برابر 5W وات و 2 یا 4 کانال ارتباطی داشتند . این گونه مدل ها کلید های کنترلی متفاوت از مدل های معمولی و اضافه بر آنها داشتند . از آنجا که این مدل ها دارای قابلیت تغییر در سطح توان خروجی توسط کاربر را دارا بودند ، نظر تعداد زیادی از کاربران آماتوری و نیز کاربران دریایی را به خود جلب نمودند به طوریکه به مرور ، استفاده از آنها جایگزین مدل های قدیمی در باند دریایی 2 Mhz AM شدند . اما بازاریابی HT 220 های VHF دریایی دارای توان بالا برای شرکت موتورولا کار ساده ای نبود . چرا کهFCC کاربران رادیوهای دریایی را ملزم می ساخت تا هنگامیکه در اسکله و یا ساحل لنگر گاه توقف دارند ، با توانی برابر 1 وات و یا کمتر مکالمه نمایند تا بروز تداخل میان شناورهای مختلف نزدیک به هم به تداخل ممکن کاهش یابد ، البته گذشته از اینکه شناورها می توانستند خارج از اسکله با توانی تا حد 25 وات نیز مکالمه نمایند .

مدل مخصوص مبدل : این مدا در حقیقت یک رادیوی معمولی دستی ولی با 8 عدد کنتاکت اتصال الکتریکی بر روی بدنه بود که دورن یک کیس اضافی قرار می گرفت و آن را تبدیل به یک مدل ویژه ی استفاده در خودرو و یا ایستگاه ثابت می نمود . کیس فوق شامل میکروفون وبلند گوی خارجی به همراه منبع تغذیه ی جداگانه و آنتن خارجی بود که حین استفاده ، همزمان به صورت یک شارژر نیز برای دستگاه دستی عمل می کرد . به علاوه این جعبه دارای یک قفل بود که با بستن آن ، رادیوی دستی درون جعبه قفل می شد تا از خطر سرقت در امان بماند.

مدل مخصوص کارکنان امنیتی عمومی: این مدل به گونه ای طراحی شده بود که کارمند پلیس آن را بر روی کمر خود متصل کرده و بدون نیاز به جابجایی در هنگام مکالمه از آن استفاده می نمود . در این مدل آنتن ، میکروفون و بلند گوی دستگاه در یک مجموعه ی واحد الحاقی خارجی به وسیله ی سیم به رادیو متصل می شود قطعه ی الحاقی می بایست بر روی شاند و یا سردوش مامور قرار می گرفت تا سهولت استفاده برای وی را به همراه داشته باشد .

 

 

 

 

 

 


شما میتوانید برای شرکت در دوره های بیسیم های آنالوگ و سیستم های تاثیری و مدیریت ناوگان آ د پارس ثبت نام نمایید


تابلوی اعلانات

  استعلام اصالت مدرک آموزشی

 ثبت نام کار آموزی سال 1400

ثبت نام رایگان دوره طراحی شبکه رادیویی

درباره ما

شرکت آ د پارس

 واحد آموزش مخابرات و بیسیم آدپارس  در سال 1384 تاسـ ...

مشاوره :021916903284

02191690328  adupars@

 

اطلاع رسانی

توجه

شرکت کننده گرامی! ضمن پوزش به دلیل اختلال در زمان ثبت نام های دوره های سال 1403 ؛ظرفیت ثبت نام ها تکمیل گردید .

سامانه آموزش از راه دور و سیستم طراحی شبکه رادیویی ایرانی آدپارس در مهر ماه در اختیار عموم قرار میگیرد .