طيف فرکانس هاي صوتي (AF)
امواج صوتي از نوع موجهاي مکانيکي هستند که در اثر ارتعاش اجسام کشسان توليد ميشوند و در گازها و مايعات و جامدات منتشر مي گردد. در اينجا ما صوت را به صورت موج و يا يک حرکت ارتعاشي در نظر ميگيريم، با خواص موجي آن مانند فرکانس، طول موج ، سرعت انتشار و غيره آشنا مي شويم.
حدود باند امواج صوتي که توسط گوش انسان قابل شنيدن هستند ، داراي فرکانسهايي بين 20Hz تا 20KHz مي باشند که اصطلاحاً به آن فرکانس صوتي يا صدا(Audio Frequency) گفته ميشود.
معمولاً فرکانسهاي از 10Hz تا 100KHz را طيف امواج صوتي در نظر ميگيرند و فرکانس هاي بالاتر از 20KHz که توسط گوش انسان شنيده نمي شود ، ماوراء صوت نامند.
صوتي که از يک منبع مولد توليد مي شود فوراً به گوش نمي رسد بلکه با سرعتي که از سرعت نور به مراتب کوچکتر است ، در محيط منتشر مي گردد. انتشار صوت در واقع انتشار حرکت ارتعاشي منبع مولد صوت است که به صورت طولي در مسير خود ، مولکولهاي محيط را در راستاي انتشار به ارتعاش در ميآورد. امواج صوتي در محيط با سرعت بين 330m/s تا340m/s حرکت مي کند که توسط جابجايي مولکولهاي هوا انتقال مييابند. سرعت صوت در يک محيط (سيال) به فشار، جرم حجمي، جرم مولکولي و دماي سيال بستگي دارد. بنابراين سرعت امواج صوتي از محيطي به محيط ديگر متفاوت خواهد بود. باند فرکانسي مولدهاي صوتي و کاربرد آنها در جدول (1-1) آمده است