شرح مختصري در مورد كابل هاي كواكسيال
كابل كواكسيال مي تواند به يكي از دو صورت صلب و محكم يا منعطف باشد. كابل كواكسيال نوع صلب داراي شيلد صلب بوده و نوع منعطف كابل كواكسيال داراي شيلد بافته شده است.
نقش ايزولاسيون بر عهده شيلد است. به عبارت ديگر ميزان تاثيرپذيري سيگنال اصلي ما از ميدان الكترومغناطيسي خارجي و همچنين ميزان تاثيرگذاري سيگنال اصلي ما بر ديگر تجهيزات بر عهده شيلد است .
ميزان ايزولاسيون كابل، براي كابل هاي مختلف متفاوت است و بستگي به ساختار كابل كواكسيال دارد. كابل هايي كه داراي دو شيلد هستند، نسبت به كابل هايي كه از يك شيلد تشكيل شده اند، از سطح ايزولاسيون بالاتري برخوردارند. اين نوع كابل از چهار قسمت تشكيل شده است:
1- هادي هسته مركزي كه معمولا از جنس مس صلب يا نيمه افشان است.
2- عايق از جنس PVC
3- شيلد از سيم هاي مسي تابيده شده كه كارش جمع آوري امواج الكترومغناطيسي است
4- Jacket به عنوان پوشش بيروني كه معمولاً ازجنس پلاستيك تشكيل شده است.
پارامترهاي مهم كابل هاي كواكسيال
الف) امپدانس مشخصه كابل
امپدانس اكثر كابل هاي كواكسيال كه در سيستم هاي راديويي مورد استفاده قرار مي گيرند، 50 اهم است و تنها در سيستم هاي تلويزيوني از كابل هاي كواكسيال با امپدانس 75 اهم استفاده مي شود. در سيستم هاي ارتباطات راديويي ایران، فقط از كابل هاي كواكسيال با امپدانس 50 اهم استفاده مي شود.
هر چه امپدانس مشخصه خط انتقال بيشتر باشد نويزپذيري آن كمتر خواهد بود، در عوض power handeling
آن كمتر است
ب) ميزان تلفات يا تضعيف كابل بر حسب دسي بل بر متر
افت كابل ميزان تضعيفي است كه به ازاي طول مشخصي از كابل كواكسيال در سيگنال مخابراتي عبوري از آن ايجاد مي شود. اين پارامتر بر حسب دسي بل (dB)بيان می شود.
اين تلفات وابسته به فركانس بوده به طوري كه هر چه ميزان فركانس افزايش يابد، ميزان تلفات كابل نيز بيشتر مي شود. البته نكته اي كه نبايد فراموش كنيم آن است كه در محاسبه تلفات مسير، مي بايست تلفات مربوط به كانكتورها به تلفات كابل اضافه شود.
منبع : کتاب آشنایی با آنتهای مخابراتی
مطالب وابسته
نحوه كاهش برگشتي در آنتن فرستنده (تطبيق با فركانس ارسال)
باند های رادیویی (آنتن و تداخل )
معرفی نرم افزار طراحی شبکه رادیویی TAP